Psicoteràpia Gestalt

"Qui cau a terra, s'alça amb ajuda del terra."
Proverbi xinès.
psicología gestalt

La Teràpia Gestalt és una teràpia pertanyent a la Psicologia Humanista, la qual es caracteritza per no estar feta exclusivament per a tractar alguna patologia (ansietat, depressió, trauma, etc.), sinó també per a desenvolupar el potencial humà. L’objectiu de la Teràpia Gestalt és ajudar la persona que acudeix a consulta en la seua dificultat, ja siga relacional, d’adaptació a algun canvi vital (per exemple, una separació) o d’una altra índole, perquè puga conèixer-se millor i recobrar la creativitat perduda.

La Teràpia Gestalt entén que la persona que acudeix a consulta té dificultats en la seua interacció amb el món, que afecten la seua salut. Si tenim prou suport, les persones podem engegar els nostres propis recursos i/o, si cal, generar-ne de nous: som capaços de fer els canvis que necessitem. La psicoteràpia és una trobada entre dues persones “expertes”: una ho és en salut mental i l’altra ho és sobre si mateixa. El/la psicoterapeuta Gestalt treballa des de l’experiència de la persona, que és dinàmica, i l’ara i l’ací de la seua vivència; construeixen conjuntament. Exploren, a fi de fer la persona més conscient del procés pel qual ha arribat fins al punt en què es troba i per a aprendre a fer d’altres maneres, perquè deixe de reduir a una, o a unes poques, les opcions per a plantar cara a la vida (ansietat, addiccions, depressió, etc.) i retornar-li la capacitat de triar-ne d’un ventall més ampli.

El/la psicoterapeuta Gestalt entén i confia en la capacitat de la persona per a trobar una manera de relació pròpia i d’acord amb el seu moment, la seua dinàmica personal i el seu entorn; és a dir, que es base sempre en el respecte a la persona, en el seu ritme i en el seu moment vital. L’acompanya en el procés de presa de consciència i en l’ajustament natural que cada ésser humà fa per a adaptar-se a l’entorn de la manera més sana possible.