Grups de suport mare a mare

Grups de suport mare a mare

La maternitat és un succés vital important que pot donar lloc a inseguretat, dubtes, ja que es mobilitzen factors psicològics, familiars, socials, de parella, antecedents previs de la biografia de la dona, etc. Des de la Psicologia Perinatal sabem que el suport familiar i social estable és un element fonamental de salut. Existeixen molts tipus de suport i el suport mutu és un d’ells. Consisteix en el suport proporcionat per una altra mare que està passant o ha passat pel mateix, és un grup en el qual existeix un relat comú, es comparteix el mateix moment vital i experiències similars.

A l’àmbit de la maternitat existeixen moltíssims grups de suport mare a mare: en criança, lactància materna, embaràs, postpart/ puerperi, dol perinatal, etc. es caracteritzen per ser espais horitzontals, no hi ha professional. L’ajuda més important que ofereixen és l’important fet de compartir experiències amb altres persones que estan en la mateixa situació. D’aquesta manera les mares se senten recolzades, sostingudes en la seua experiència i en un moment en el qual comentar lliurement sobre els seus dubtes, compartir informació amb les companyes, etc. El respecte i la confiança són la base d’una relació d’ajuda.

Elements clau

Crec que és molt important que la xarxa de suport es realitze des de l’empoderament, això és donar-li un enfocament proactiu, positiu i preventiu. No hi ha consells ni judicis ni alguna cosa “ben” o “mal” feta. Un altre element que para a mi és fonamental és que el grup em permeta autoregular-me, és a dir, entrar/ eixir/ assistir/ absentar-me/ escoltar/ llegir/ no estar connectada si no ho necessite, no sóc capaç en un moment donat, no estic preparada…. i això és un requisit que no compleixen molts dels grups de suport mutu virtuals: whatsap, Facebook, fòrums, etc.

Crec que és fonamental també entendre que el fet d’assistir a grups de mares (o grups de suport mutu) no substitueix en cap cas el grup de psicoteràpia o la psicoteràpia individual, ja que són tipus d’ajuda diferents i no excloents. El/ la professional de la psicologia en intervenció grupal permet aprofundir, desbloquejar i avançar al procés personal, identificant sentiments, facilitant l’afrontament sa de la situació, oferir un tipus de suport professional, etc.

En l’especial Mama Sabe en el diari El Comercio (Perú) m’han preguntat sobretot això, aquí us deixe l’enllaç de l’article complet.