“CLIMATERI I MENOPAUSIA: CICLICITAT I SALUT DE LES DONES.”

Menopausia y climaterio

“CLIMATERI I MENOPAUSIA: CICLICITAT I SALUT DE LES DONES.”


Em dedique a la psicologia perinatal i la psicoteràpia des de 2006. En la meua experiència personal i professional amb la perinatalitat em vaig adonar de la importància de l’autoconeixement del cos en els diferents moments. I d’altra banda, el fonamental que és tindre informació veraç en cada etapa de la salut sexual. Només així podem prendre decisions conscients sobre els nostres processos i viure cada cicle vital des de la salut. El treball en psicoteràpia durant tots estos anys amb dones en diferents moments vitals, maternitats o no, separacions, duels, climateris… em reafirme en la necessitat de tindre accés a informació sobre la salut i no sols sobre la malaltia, com sol passar.


Recentment llegia un article el titular del qual deia: “Sabem més sobre l’univers que sobre el cervell de les dones”. Ho reconeix la doctora en neurociència, Susana Carmona, investigadora dels canvis cerebrals associats a l’embaràs, la maternitat, etc. Molt sabem hui dia sobre els biaixos de gènere en medicina i com ens afecta la salut de les dones en nombrosos aspectes: en la patologització dels processos fisiològics de les dones, en la falta d’investigació diferencial i sobre malalties pròpies, l’abús en la prescripció de psicofàrmacs, etc.

Climateri i menopausia


Evidentment, no podem esperar una mirada diferent del període que envolta a la menopausa. Esta etapa de la vida de les dones s’associa a la pèrdua del desig sexual, de la vitalitat, la bellesa, a la “decadència” del nostre cos…. a la “pèrdua de les hormones”. És important desmitificar estes idees i derrocar tabús per a poder viure este període sense embuts. El climateri, és l’etapa de transició d’una etapa fèrtil a una altra que ja no ho és, i és un període que pot durar anys en què tenim diferents senyals que ens diuen que alguna cosa està canviant en el nostre cos.


Amb la intenció d’ampliar coneixements sobre este període, prendre regnes i viure este moment des d’un lloc de salut tindrem pròximament la xarrada amb Ascensión Gómez MatroFisio a València. La divulgació d’informació veraç i els espais d’intercanvi d’experiències i dubtes són fonamentals com a promotors de salut. Inscripcions obertes!